Mekong Delta
Door: Renate en Stefan
Blijf op de hoogte en volg Stefan en Renate
14 Februari 2007 | Vietnam, Hanoi
Over allerlei bootjes, krokodillen, Ramses en Suzanne, heel veel water en een bizarre busrit naar Phnom Penh.
11-02-2007
De dag begon vroeg. Om 7.45 uur vertrok de bus richting My Tho City. Na de bus rit per boot door de 'upper mekong river' gevaren richting My Tho City. Aldaar hebben we diverse eilanden aangedaan en een kokosnoten-snoepjes fabriek bezocht. Ook een prachtig stukje gevaren in een roeiboot door smalle kanaaltjes vol met waterkokosnoot-bomen. Wederom een surrealistische ervaring. Tijdens het lunchen op 1 van de eilandjes in contact gekomen met Ramses en Suzanne. Vanaf nu werd de excursie niet alleen interessant en leuk maar vooral ook bere-gezellig!
Met de bus richting Cantho alwaar de gehele groep werd ingecheckt in een hotel. Na een verfrissende douche met Ramses en Suzanne gaan dineren. Bij het bestellen sprak de serveerster weer een aantal bijzondere vietnam-engelse woorden uit.
Beeb = Beef = Rundvlees
Pok = Prok = Varkensvlees
Plemp = Lamb = Lam
Een mooie aanvulling op bijvoorbeeld het eerder gesignaleerde Humbeger = Hamburger.
Helaas konden we geen eend of kip bestellen in verband met de vogelgriep. Gelukkig kon dit de dag erop in een ander restaurant zonder problemen. ;) Ook heb bezoekje de volgende dag aan een boerderij vol met kippen schijnt geen enkel probleem te zijn ;)
12-02-2007
Om 06.00 uur ging de wekker en na het ontbijt vertrokken we om 07.00 uur richting de Cai Rang en Phong Dien floating market. Per boot bezochten we de drijvende markt. tientalle scheepjes met bloemen, meloenen, sla, wortels, enz, enz. voeren kris kras door elkaar. De verkoopsters die in de stad meloenen e.d. verkopen betrekken hun handelswaar hier op de floating market. Na een kort boottochtje bezochten we een rijstnoedel fabriekje annex boerderij om vervolgens ruim een uur over de rivier te varen voor wat 'scenery'.
Met de bus terug naar het hotel voor lunch en om onze bagage op te pikken om vervolgens koers te zetten naar Chaudoc de stad aan de grens met Cambodja. Tijdens de busrit naar Chaudoc bezette afdeling Nederland de achterbank. We hebben aan 1 stuk zitten kletsen met Ramses en vooral met Suzanne ;)
's-Avonds wederom met onze nieuwe vrienden gaan dineren. Op weg naar het restaurant werd ik nog even door een klein kind in mijn linker bil gebeten. Gelukkig stond er een politieagent om het kind op de vingers te tikken.....
13-02-2007
Om 06.20 uur werden we verwacht voor het ontbijt. Tijdens het ontbijt werd duidelijk dat Ramses en Suzanne de snelle boot naar Cambodja hadden gereserveerd ipv de langzame. Derhalve werd binnen een paar minuten duidelijk dat onze wegen zich per direct zouden scheiden. Dat vonden we erg jammer, we hadden ons verheugd op nog een dag kletsen en veel lachen.
Met een locale gids met een bootje naar een vissen-farm gevaren en een minority volkje bezocht (Cham). Daarna zo'n 3 en eenhalf uur gevaren in een klein houten bootje richting de grens. Dit tochtje was zwaar. Ondanks de plastic overkapping was het heet en de houten stoelen hard. Na 3 en eenhalf uur aan wal gegaan bij wat later bleek te zijn het vietnamese deel van de grensovergang. Hier konden we op ons gemak lunchen terwijl onze gids voor ons de visa in orde ging maken.
Tijdens de noodle soep stond opeens Gerhard weer voor onze neus. Even bijgekletst....
Na een kleine 2 uur konden we met al onze bagage door een spoorboom lopen. Nadat we ons paspoort hadden laten zien mochten we aan boord van een wat grotere boot. Steile helling, gammele steiger, zware tassen, geklim en geklauter. Nadat we ons hadden geinstalleerd, meerde de boot weer aan. Dit bleek het Cambodjaanse deel van de grensovergang te zijn. Weer eruit klimmen en klauteren, wat stempels in het paspoort laten zetten, weer aan boord en gas erop! Op naar Phnom Penh.
Tijdens de boottrip aan de praat geraakt met Dan en Sara (London) die ook de hele excursie tot 'onze' groep behoorde. Dan is een echte grapjas en had de afgelopen 2 dagen al de aandacht getrokken met grappen en grollen.
Na een uurtje of 2 met de boot aangemeerd en per mini-bus verder gereisd naar Phnom Penh (hoofdstad van Cambodja). Dit was de meest bizarre rit die we tot nu toe hebben meegemaakt. We zaten godzijdank met de rug naar de voorruit toe maar de gezichten van de 6 andere groepsleden die wel zicht hadden op de voorruit spraken boekdelen. De wegen zijn hier in slechte staat maar ondanks dat reed de bestuurder van de minibus gemiddeld zo'n 100 kilometer per uur. Ook het feit dat een zware vrachtwagen ons tegemoet kwam op een smalle weg verhinderde de bestuurder niet om een inhaalpoging te doen. Al slippend en schuivend maakte te zware vrachtwagen een uitwijkmanouvre om ons te ontwijken. Gillend als de dukes-of-hazerd vervolgde de bestuurder en bijrijder de reis en de radio met populaire disco-muziek ging harder.....
Toen we onderweg stopte om wat bier te kopen meldde de bestuurder zich ook voor een verfrissend Anchor biertje ;)!
Samen met Dan en Sara gedronken en gegeten en samen ingecheckt in het Her Royal Highness hotel in het prachtige Phnom Penh een stad die ons absoluut de moeite waard lijkt.
Liefs, Renate en Stefan
11-02-2007
Hans en Marja
Hopelijk alles okay? Gaan jullie akkoord met de schoondochters die we aanbevelen?
12-02-2007
Moniek Segeren
Hier hebben ze geen lieveheersbeestjes maar wel andere schatjes!
13-02-2007
Marjorie en Rob
Dit is het echte reizen. Tio was theorie, dit is de praktijk!
14 Februari 2007 - 19:22
Gerrit:
Eerst is het een drukte van jewelste in het verkeer en nu zijn jullie (gezien één van de foto's) terecht gekomen in dezelfde drukte, maar dan op het water???
Lachen zeg, dat Engels van die serveerster. Deed me denken aan een mupke in Frankrijk die het over een Garlie Defietsen had, wat gaandeweg het gesprek een Harley Davidson bleek te zijn... ;-)
14 Februari 2007 - 20:56
Linda En John:
Jullie hebben weer heel wat meegemaakt zo te lezen. Leefde die krokodillen ?? Dat ie zo blijven liggen zeg op een hoopie :-) Of hadden jullie dat ff geregeld dat ze zo wilde poseren... We zijn weer bij gelezen en fijn dat het nog steeds goed gaat daar.
(leuke foto wipneus)
Big kiss -
15 Februari 2007 - 08:33
Clemy:
hee, tet is ted met een d..erg lief die bloemen voor hem, zal ze hem in het weekend laten zien.
doe mij ajb meer verhalen van buschauffeurs,lekker lachen! jullie blijven genieten,doen! want nu gaat de tjd snel.....liefs clemy. -
15 Februari 2007 - 10:58
Wendy:
"Eindelijk" weer een teken van leven van jullie, de verhalen zijn namelijk verslavend! Ook ik zie het helemaal voor me, Naatje in actie en Steef de held uithangen achter de deur! Geweldig! Geniet nog alsof jullie levens ervan afhangen!
Dikke knuffels! -
15 Februari 2007 - 14:17
Karolien :
Leuk om al die leuke verhalen te horen en mooie foto's te zien!!!
Geniet er nog lekker van, het is sneller afgelopen dan jullie willen!! -
15 Februari 2007 - 21:42
Roxs:
Oma is weer uit het ziekenhuis... :)
Nogsteeds veel plezier zie ik wel...
Gelukkig duurt het nu niet meer zo lang... :)
liefs, dikke kus Roxs