Phnom Penh / Battambang - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Stefan en Renate Teeffelen - WaarBenJij.nu Phnom Penh / Battambang - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Stefan en Renate Teeffelen - WaarBenJij.nu

Phnom Penh / Battambang

Door: Renate en Stefan

Blijf op de hoogte en volg Stefan en Renate

27 Februari 2007 | Cambodja, Phnom-Penh

Hallo Allemaal,

Iedereen ontzettend bedankt voor alle felicitaties!

Lieve familie en vrienden, erg goed om te horen dat Annie een succes was!

Harry en Jeanine ook welkom op onze blog! Toen we 9 weken geleden in Thailand aankwamen leek het net alsof we in jullie achtertuin waren geland ;)

Over Renate haar verjaardag, de terugkeer naar Phnom Penh, en het bezoek aan het Lighthouse weeshuis......

25-02-2007
Het was omstreeks 10 uur toen er op de deur van ons houten hokje werd geklopt......

De avond ervoor hebben we ingecheckt bij 'number 9 guesthouse'. Het guesthouse is gebouwd op palen in het meer waarlangs het backpackers-gebied in Phnom Penh is gesitueerd. Het is een soort hippie vrijstaat waar alles wat God en Budha verboden hebben te verkrijgen is in zowel 'soft-' als 'hard' varianten ;).

In de kamer (9 vierkante meter timmerwerk) staat alleen het bed. In de kleine 'badkamer' staat een toiletpot en een emmer met water om de pot mee door te spoelen. Er steekt een plastic pijp uit de muur die koud water levert.

Snel knoopte ik een handoek om mijn middel. Ondanks het feit dat het nog vroeg was, bracht zelfs het koude water me weinig verkoeling in deze hitte. Dan riep aan de andere kant van de deur dat Renate haar ogen dicht moest houden. Ik liet Dan en Sarah binnen. Dan stak het kaarsje op de chocolade-brownie taart, met de tekst: Happy Renate, 27 birthday, aan en zette het 'happy birthday' in. Renate was zeer ontroerd door deze actie van onze Engelse vrienden. Als klap op de vuurpijl kregen we ook 2 hangmatten cadeau!

Op het terras bleek al snel dat de taart veel te groot was voor ons alleen. Nadat Renate het terras was rond gegaan om te trakteren verlieten een Engelsman woonachtig in Vietnam en z'n Cambodjaanse vakantievriendinnetje in allerijl het terras om terug te keren met een heus cadeau: een zijden sjaal!

We hadden besloten om vandaag een weeshuis te gaan bezoeken om te bezien of, en wat we zouden kunnen bijdragen. Op de route naar het weeshuis hebben we alvast een 50 kilo zak rijst in de tuk tuk geladen. Dan had tijdens zijn inmiddels 5 maanden durende reis bij ieder hotel de tandenborstels 'ontvreemd' zodat we in ieder geval niet met lege handen zouden aankomen ;).

Toen de Tuk Tuk het terrein opreed van het 'Lighthouse Orphanage' werden we meteen omringd door tientallen kinderen. De directeur heette ons welkom. Toevallig vierde het weeshuis het 3 jarig bestaan en was het terrein versierd met balonnen en klonk er cambodjaanse K3-achtige muziek door de luidsprekers. Na een kort gesprekje met wat Engelse vrijwilligers besloten we met de Tuk Tuk naar de markt te gaan om inkopen te doen voor het weeshuis.

We kochten:
- 50 stukken LUX zeep
- 36 (extra) tandenborstels
- 25 tubes tandpasta
- 1 kist sinaasappelen
- 2 leren voetballen
- 5 handballen
- Zakken snoep

Naast de goederen besloten we nog een donatie in dollars te doen.

Ondanks de enorme hitte hebben we een aardig potje voetbal afgeleverd met de kids. Het was een geslaagde middag met veel dansen, stoeien, en knuffelen.

's-Avonds hebben we eerst een biertje gedronken op het terras bij ons guesthouse; te midden van allerlei figuren die zich in hogere sferen bevonden en met de muziek van Jim, Jimmy en Janis op de achtergrond. Daarna koers gezet naar een goed Italiaans restaurant om deze speciale dag af te sluiten.

26-02-2007
Om 6 uur ging de wekker. Om 6.45uur stonden we bepakt en bezakt bij het reisbureau waar we gisteren de vliegtickets voor 7 maart naar Bangkok ;) hadden geboekt en de buskaartjes voor vandaag naar Battambang. Om 7 uur 15 vertrok de bus van het 'backpackers-gebied' om na 1 kilometer weer te stoppen om ons de gelegenheid te geven over te stappen op de bus die (hopelijk) echt naar Battambang zou rijden.

De busrit naar Battambang (400 kilometer) duurde zo'n 5 uur. Dit dankzij de redelijke kwaliteit van de weg. Vergelijk dit met het tripje naar Siem Reap dat voor 28 maart op de planning staat. Deze trip van zo'n 171 kilometer zal met de bus zo'n 7 uur in beslag gaan nemen!!!! ;) Naast de kwaliteit van het wegdek vormt ook de brug een hindernis. Deze is vaak kapot en het hangt er van af of ze hem die dag wel of niet repareren ;).....

De theorie van Einstein wordt hier iedere dag weer bewezen. Tijd en afstand zijn relatieve begrippen. Wij spreken inmiddels over 'elastiek- en noodle tijd'. Soms valt het mee, soms valt het tegen. Soms is het 3 uur, soms is het 8 uur...... Gelukkig dat we onze humor en een flinke korrel zout in onze bagage hebben gestopt ;)

Battambang (N13,06,07.3 E103,11,48.4) is kwa inwonersaantal de 2e stad in Cambodja. Er is echter geen moer te beleven.....

27-02-2007
Vandaag zorgen we ervoor om zoveel als mogelijk buiten het bereik van de zon te blijven om zo dicht mogelijk bij de airco te vertoeven. Gelukkig hebben we HBO-channel en Starmovies op onze televisie (Ze snappen hier ook dat Battambang eigenlijk niets heeft te bieden).

Morgen vertrekken we naar Siem Reap. Siem Reap ligt vlakbij de wereldberoemde tempels van Ankor Wat (Tomb Raider). Omdat onze reis tegen het einde loopt, trakteren we onszelf op een luxe hotel met zwembad. Via internet hebben we reeds tot de 4e gereserveerd! ;)

Dan en Sarah zullen ons vergezellen tot ongeveer 8 maart.

Volgens de laatste berichten is het zo'n 35 graden in Siem Reap! Voor de tempels trekken we minimaal 2 dagen uit. We moeten er alleen voor te zorgen dat we 7 maart weer terug zijn in Phnom Penh. We hebben namelijk een vlucht geboekt naar Bangkok.

Gezien de kwaliteit van de weg, de wild-west verhalen over de grensovergang en het feit dat tijd en afstand hier echt met de nodige noodle-elasticiteit moet worden benaderd, hebben we besloten niet in te tekenen voor de 15 tot 20 uur uur durende busrit naar Bangkok. In plaats daarvan hebben we 67 dollar per persoon geinvesteerd zodat we met 50 minuten in Bangkok arriveren ;).

Op het moment dat ik dit zit te typen in de hotel-lobby, checkt een Nederlands echtpaar in. Hij 63, zij 60. Ze zijn op de fiets. Ze hebben vandaag 110 kilometer gefietst. In oktober hebben ze 2 fietsten gekocht in Shanghai. De kilometerteller staat op 6100 kilometer......

15 uur in de bus of 50 minuten in het vliegtuig?

Het is en blijft een sabbatical! ;)

Veel liefs,
Renate en Stefan

25-02-2007
Antoinet

Je cadeautje als talisman in onze dag-rugzak! Ik zie volop mogelijkheden voor projecten.

26-02-2007
Lian

Maatschappelijk werk richt zich hier op de eerste 2 lagen van de behoefte piramide. Da's andere koek! Nog 3 weekjes!

27-02-2007
Tom

Lummelen is echt het juiste woord!
Een lekker hapje eten bij de Signoor, een pilsje in Cul de Sac! We kijken er naar uit!

• 27 Februari 2007 - 10:16

Suzanne Van Kempen:

hoi Naatje! Dit was vast een verjaardag om nooit meer te vergeten. En datzelfde geldt voor ons... want hoe raar is het om jouw verjaardag te vieren bij Annie zonder dat jij erbij was! Veel liefs en een dikke knuffel voor jullie beiden! Suus

• 27 Februari 2007 - 13:40

Maryse:

Hee,
    ik las het stukje over elastieken tijd, in het indonesisch bestaat deze uitdrukking echt: "jam karat" (kweenie of het goed geschreven is), vele groeten van Maryse

• 27 Februari 2007 - 14:07

Clemy:

oeps Renate, uiteraard ook van mij nog de hartelijke gelukwensen!!
    Zie dat je het heel fijn hebt gehad! Een hele ervaring om verw eg jarig te zijn, maar met jouw gulle uitstraling maak je overal vrienden en die hebben jou dan ook verwend.
    27 mooie leeftijd, een bloem!
    liefs voor jullie Clemy

• 27 Februari 2007 - 14:49

Linda:

Heej! Ik dacht even te lezen dat jullie later terug zouden komen (een reis die gepland staat naar Siem Reap voor 28 maart, maar later zag ik dat dat februari moest zijn :) )
    Nou hier gaat alles nog goed! Hopelijk een leuke verjaardag gehad!
    Liefs Linda, Joey, D'n Herreman en Aäron.
    P.s. had je mn smsje nog ontvangen op je verjaardag?

• 27 Februari 2007 - 17:26

Lia:

Hallo Renate en Stefan,

Dat is wel 'n super verjaardag geweest zoveel kids kunnen verwennen.

Alsnog proficiat vanuit Kaatsheuvel.Sorry dat het 'n paar daagjes later is maar de techniek had mij in de steek gelaten.

Nog heel veel reis genoegen,
    groetjes Lia

• 27 Februari 2007 - 20:03

Linda En John:

Wat leuk dat ze je wisten te verrassen op je verjaardag. Dat zul je nooit vergeten. En toch leuk dat je een kinder feestje hebt gehouden daar. :-) Lijkt me een super mooie ervaring om die kinderen te zien genieten van jullie.
    Nou moppies we horen jullie snel weer.

xxx Linda - John

• 27 Februari 2007 - 20:17

Haleekes:

Heerlijk om jullie zo met die kindjes te zien... Het zal al wel kriebelen :D
    hahaha

Ik mis jullie heel erg, gelukkig is nu het contact met de mail toppie, dus kan ik je toch een beetje spreken...

Heel veel liefs...
    Zussie Suus... ;)

• 27 Februari 2007 - 20:19

Gerrit:

Leuk, zo'n kinderfeestje. Zwemspullen meenemen? :-) Maargoed, even zonder dollen: jullie hebben dus niet alleen vakantie gehouden maar ook nog een goede daad verricht!

• 01 Maart 2007 - 03:08

Peter En Jan:

Hallo Lovely Couple! We continue to follow you by the wonderful fotos. Thank you for sharing your travels. Be Well.
    Peter en Jan

• 01 Maart 2007 - 10:38

De Peijs-meisjes:

Lieve Renate en Stefan,

Wij zijn trouwe lezers van jullie website. We genieten erg van alle leuke verhalen en de fantastische filmpjes. Renate, nog gefeliciteerd met je verjaardag! Weer eens wat anders dan het koude Peking vorig jaar!

Geniet ervan!

Liefs Marja en Cathelijne Peijs

• 02 Maart 2007 - 07:28

Janny:

hoi stefan&renate
    ik heb net op jullie site zitten kijken het is echt geweldig.
    nog heel veel plezier groetjes uit rossum
    janny&ricardo