Vang Vieng
Door: Renate en Stefan
Blijf op de hoogte en volg Stefan en Renate
16 Januari 2007 | Laos, Vangviang
Wederom super bedankt voor jullie berichtjes. We kijken er steeds weer naar uit!
Over het meest relaxte dorpje in Laos, de excursie naar de grotten en het droog-fohnen van het fototoestel........
13-01-2007
Om 10 uur werden we door een Tuk Tuk van het terrasje voor ons guesthouse te Vientiane opgepikt waar we heerlijk zaten te ontbijten. Nog geen 500 meter verderop konden we plaats nemen in een zgn VIP bus die ons naar Vang Vieng zou brengen.
Vang Vieng is een dorpje langs route 13 en ligt 150 kilomter ten Noorden van Vientiane. Omdat een snelweg hier te vergelijken is met een verbindingsweg tussen twee dorpen in Nederland opgeteld met: overstekende koeien, gebrekkig asfalt en een buschauffeur die ook locals een lift gaf en allerlei handeltjes had onderweg, duurt zo'n ritje al gauw tussen de 3 en 4 uur.
Vang Vieng lijkt een soort vrijstaat en wordt belegerd door backpackers van het zuiverste soort ;). Er wordt door restaurantjes openlijk geadverteerd met zgn. SPACE-PIZZA'S....pizza's met naast kaas en tomaat als belangrijkste ingredient Mariuana(!).
Het bezit van (soft)drugs kan je een boete van tussen de 50 en 100 dollar opleveren, gevangenisstraf of de doodstraf) ;) Desalniettemin staat het hier op de menukaart!
Een zeer populaire activiteit in Vang Vieng is: Tubing. Je huurt een tractorband, laat je door een Tuk Tuk 5 kilometer stroomopwaarts brengen en drijf met de stroom mee in zo'n 2 tot 3 uur terug naar het dorp. Onderweg kun je aanmeren bij diverse barretjes om een heerlijk koel beerlao'tje te drinken. Tubing staat voor ons woensdag (17-01) op het programma ;)
Vang Vieng kent eigenlijk maar 2 straten: een straat 'waar het allemaal te doen is' en een straat langs de Nam Song rivier die
paralel loopt aan de hoofdstraat en waar bijna alleen maar guesthouses te vinden zijn. In de straat 'waar het allemaal te doen is' vind je vooral restaurants. Naast de gewone tafels en stoelen vind je hier ook verhoogde plateaus vol met kussens en een laag tafeltje. Je kunt hier liggend eten, slapen en vooral lekker hangen om naar de allernieuwste films kijken (!) Jah, Bert, wij hebben de nieuwste James Bond (Casino Royal) al gezien ;) Het is eigenlijk een groot lamballen paradijs hier! ;) Overigens zijn oeroude afleveringen van 'Friends' en 'The Simpsons' ook bijzonder populair.
De VIP bus zette ons af op het terrein van het Thavisouk Resort. Koud uit de bus werden we meteen verzocht vooral de prachtige kamers te bezichtigen (de guesthouses hier concureren elkaar helemaal kapot). Ditmaal was er geen ongelogen woord bij. Wat een prachtige locatie was dit
(N 18,55,13.2 E 102,26,45.6); allemaal kleine bungalowtjes (c.q. kamers op pootjes) met een eigen badkamer en een veranda PAL aan de Nam Song rivier. Het uitzicht is werkelijk adembenemend (zie foto). Je kijkt vanuit de kamer door het raam zo de rivier op, je ziet de brug liggen en aan de overkant het fascinerende en surrealistische karstgebergte (kalksteen). Omdat we in gemeenschap van goederen zijn getrouwd is overleg noodzakeljk, maar zoals zo vaak tijdens deze reis, was 1 blik voldoende. We namen de kamer met het mooiste uitzicht. We vonden het de 20 dollar meer dan waard.
14-01-2007
Vang Vieng is gewoon DE plaats om te relaxen. De sfeer, de rivier, het uitzicht. Eigenlijk kun je hier niets anders dan dat. We hebben vandaag dan ook lang uitgeslapen en bestelden ons ontbijt pas tegen twaalf uur.
Na het ontbijt namen we plaats met onze boeken en MP3 speler in de hangmatten voor onze bungalow om er eigenlijk de gehele dag niet meer uit te komen. Tevens besloten we om ons reis door Laos naar Luang Prabang niet verder te vervolgen. Hier nog maar 1 dagje blijven om vervolgens 9 uur in een bus te hangen op weg naar een stad vol met tempels, dat voelde gewoon niet goed. Vang Vieng is voor ons the place to be tot 19 januari! De 19e zetten we koers terug naar Vientiane om onze visa en tickets op te halen zodat we de 21e met het vliegtuig naar Hanoi (Vietnam) kunnen.
Tegen de avond even lekker het luie zweet eraf gedoucht. Voor de dag erop een excursie naar de grotten geboekt en het dorpje in om vervolgens hangend, liggend, al etende en drinkend maarliefst 2 films te kijken!
15-01-2007
Vandaag op Excursie! DE manier om de prachtige natuur hier te ontdekken. Samen met Heidi en Ingrid (onze Oostenrijkse buurvrouwen), Thomas (Duitsland) en onze gids Poei (Laos) met de Tuk Tuk opweg naar de grotten (zie foto's). Stefan kent vooral de grotten in het Valkenburgse land, Renate heeft dikwijls grotten in Frankrijk bezocht. Deze grotten zijn allemaal makkelijk toegankelijk en ' tourist-proof' gemaakt. Hier is het toch echt een ander verhaal: klimmen, klauteren, over stalagtieten en stalagmieten en vooral niet vergeten om het pad voor je met je hoofdlampje aan te lichten anders wist je helemaal niet meer waar je was en hoe je het had ;)
De laatste grot was de zgn. 'water-cave' en kon alleen bezocht worden per 'tube'. Van ons groepje waren alleen WIJ zo dapper om de zwemkleding aan te schieten en het zeer koude water te trotseren om ons in een tractorband de grot in te laten drijven. Stefan vroeg nog wel even na of de loodzware ACCU om zijn nek die het lampje op zijn hoofd van stroom diende te voorzien wel tegen water kon ;) Al met al wat het een 'electrifying' ervaring ;)
Overdag is het hier stikheet, zeker 30+. Zodra de zon onder is (rond de klok van 18.00 uur al) daalt de temperatuur zeer snel en wordt het zelfs 'frisjes'. Het water van de rivier is dan ook behoorlijk koud. Tubing is dus een ervaring van uitersten: met je lijf in de bare zon, maar met je kont in het ijskoude water ;)
Na de grotten hebben we nog een wandelingetje gemaakt door een typisch Hmong dorpje
(N 19,01,22.4 E 102,25,54.0).
De 'Hmong' is een bergvolkje met de roots in China. Het volk kent een geheel eigen taal en eigen cultuur.
Of het iets met Cultuur te maken heeft gehad, daar zijn we nog niet helemaal uit, maar bij de derde paal met een afgehakte kippenkop erop kwam het eerste de beste oude omaatje rechtstreeks op Heidi, Ingrid en Renate afgelopen. Keek en streelde gefascineerd hun witte huid en klopte vol bewondering op Renate haar borsten (!) Tja, wij geven gewoon een hand ;)
Oorspronkelijk zouden we na het bezoek aan de Hmong met een Tube via de rivier terug varen richting Vang Vieng, maar aangezien onze groepsgenoten het water toch te koud vonden kozen we ervoor om 2 en eenhalf uur, 7 kilomter door het prachtige landschap met rijstvelden, koeien, karstbergen en tropische begroeing koers richting Vang Vieng te zetten.
Omdat we aan de 'verkeerde kant' van de rivier zaten, moesten we tegen het einde van onze 'Hike' de rivier oversteken. Dit geschiedde met een zeer wankel en wiebelend bootje model 'holle boomstam' (zie foto). Eenmaal aan de overkant, opgelucht dat we onderweg niet waren omgeslagen, bukte Renate al staand in het water voorover om haar sandalen weer vast te gespen. Een heel klein 'plonsje' galmde over de rivier gevolgd door een minder vreedzaam: 'O SHIT' Vliegensvlug viste Renate het fototoestel van de bodem van de rivier. Snel het geheugenkaartje, de baterijen eruit en het water eruit laten lopen. Eenmaal terug in onze kamer het toestel uit elkaar geschroefd, de Fohn van onze buurvrouwen er op gezet en wat schietgebedjes gedaan. Later die avond bleek dat er met de foto's op het geheugenkaartje niet aan de hand was. We hebben ze snel op een CD laten branden. De electronica van het toestel deed het weer, echter de foto's leken op hoe je de wereld ziet als je teveel space-pizza hebt gegeten ;) 1 en al waas en vervorming. Als je in de lens keek leek de camera net een waterpas ;) Een nachtje op het nachtkastje deed wonderen. Vandaag zijn de foto's weer scherp en duidelijk ......pffff;)
13-01-2007
Bert
Liggend kijken naar James Bond op digitaal breedbeeld beeld. Echt een Bert ding toch?
14-01-2007
Karin
De 14e hadden we een echte lambal dag. Eigenlijk niets voor jou, maar.....wel een actieve excursie geboekt en Renate heeft muesli met Yogurt en fruit gegeten ;)
15-01-2007
Moniek en Lars
Vang Vieng is echt een Lars-dorp. De excursie hadden jullie zeker ook gaaf gevonden en het Blooper gehalte van Renate ligt hoog.
Dat was het voor dit moment. Tot de volgende keer!
Liefs,
Renate en Stefan
16 Januari 2007 - 08:47
Ron En Marij:
dapper hoor van jullie om zo op 'n band in het water te tuben..was het geen afstandsbediening dat kastje op je buik? haha gelukkig doet het fototoestel het weer zo te zien aan de wederom schitterende foto's, kusjes -
16 Januari 2007 - 14:18
Suzanne (van Kempen):
Hoi Luitjes, Wat een heerlijke verhalen weer en een prachtige foto's! Dit is echt een reis om nooit te vergeten en op deze manier kunnen ook wij een beetje meegenieten! Geniet ervan! Liefs suus -
16 Januari 2007 - 20:54
Gerrit:
Damn... als ik het zo allemaal zit te lezen en de foto's zit te bekijken ben ik toch bijna jaloers.
*grin* Ik kan me dat 'plons'... 'oh shit...' bijna voor de geest halen. Maargoed, blij dat het allemaal goed is afgelopen met de camera anders zouden wij hier in ons winderige landje toch alles moeten missen. Winderig? Hmhm... De wind lijkt hier niet op te houden, afgelopen week al storm en ook voor deze week staat er nog wat op stapel dus genieten jullie maar van de zon ook al is het 's avonds in jullie beleving 'fris'.
Tot de volgende keer maar weer!
17 Januari 2007 - 08:45
Mandy & Martijn:
Wat gaaf om jullie filmpjes te zien! Net alsof we daar ook een beetje zijn...Zullen we één dagje ruilen? Half dagje dan? Grapske, blijven genieten hè! Liefs M & M -
17 Januari 2007 - 12:13
Fleur:
Nondejuuuuu.....wat een heerlijk uitzicht in jullie suite!! Ik snap helemaal waarom jullie even lekker zijn gebleven daar! Stoer dat tuben....ik wil ohook!!!
Naat, wat fijn een knuffel poes, je zal ze thuis vast missen dus dan is knuffelpoezen wel fijn hé!
Geniet geniet geniet.....
Wachtend op jullie volgende story!
Mzl x