Chillen in Vientiane
Door: Renate en Stefan
Blijf op de hoogte en volg Stefan en Renate
12 Januari 2007 | Laos, Vientiane
Super lieve berichtjes van jullie allemaal. Ver van huis is het fijn van jullie te horen!
Blijven posten aub!!!
10-01-2007
PA GEFELICITEERD MET JE 60e (!).....oeps nu weet iedereen het ;)
Vandaag de Mekong rivier overgestoken via de Friendship-bridge, de grens tussen Thailand en Laos. De grensformaliteiten waren eenvoudig maar duurde wat lang. Bij deze een korte handleiding 'hoe steek ik de grens over'
1. Voor de brug het visum voor Thailand door een Thaise 'official' uit je paspoort laten verwijderen.
2. Koop een buskaartje om de brug over te steken.
3. Stap in de bus die je de brug overbrengt en eenmaal in Laos plotseling weer rechts van de weg dient te rijden ;)
4. Vraag bij het eerste loket om een visum-aanvraag formulier en een vertrekkaart. Vul deze volledig in en lever deze samen met je paspoort, een pasfoto en 35 dollar in bij het 2e loket.
5. Wees bedacht op het feit dat op willekeurige momenten lopende de procedure er een kartonnen bordje voor het loket wordt geplaatst met de tekst: 'We have lunch 15 minutes' hetgeen de procedure al dan niet kan vertragen.
6. Wacht enige tijd totdat er weer een luikje opengaat en er een paspoort naar buiten wordt gestoken. Kijk of het jouw paspoort is of het paspoort van 1 van de 50 andere toeristen. Indien het jouw paspoort is, neem het aan.
7. Begeef je naar de feitelijke douanepost. Het fenomeen 'rij' kennen we hier niet. Wie het eerst 'ziet' die het eerst maalt dus dring vooral voor indien mogelijk.
8. Eenmaal de douane post voorbij ben je in Laos, echter, dien je nog een entree kaartje te kopen t.w.v. maarliefst 10 bath (20 cent).
Welkom in Laos!
Bij de grens kwamen we in contact met een Nederlander en een Duitser die beiden hun moederland waren ontvlucht omwille van de liefde. De Duitser is na het overlijden van zijn Duitse vrouw in contact gekomen met zijn huidige Thaise vrouw en woont sindsdien in het land van de glimlach. De oversteek naar Laos is een steeds terugkerend ritueel in het bestaan van deze mannen. Door de grens over te steken verlengen ze hun visum voor Thailand.
We spotten overigens veel 'falang' met Thaise vrouwen.
Samen met deze twee 'gelukszoekers' een taxi genomen richting Vientiane. Ditmaal voor een zeer redelijke prijs (dankzij het feit dat de beide heren de taal volledig machtig waren) en zich dus niet laten 'over-chargen'.
De taxirit leverde meteen een eerste impressie op van Laos. Daar waar wij in Nederland een vervoersmiddel afgeschreven achten, daar begint de staat van een gemiddeld voertuig op de weg in Laos. Onze taxichauffeur bijvoorbeeld gebruikte vooral zijn stuur om te remmen. Door het stuur flink heen en weer bewegen (net als bij ter land, ter zee en in de lucht), minderde de taxi vaart. Voor de acute noodstops gebruikte de chauffeur wel zijn rempedaal en dat hoorde je meer dan dat je het voelde.
Ditmaal wilden we eens ervaren hoe het zou zijn om in een echt 'budget' guesthouse te overnachten. Samen met de heren checkten we in in het 'Vannasinh Guest House'
(N 17,58,06.2 E 102,36,17.8). Na wat onderhandelingen kwam de kamerprijs op 300 bath (6 euro). Dit is nog redelijk aan de prijs omdat de kamer beschikte over heet water (er zijn grenzen natuurlijk).
De kamer was een kaal hok zonder raam, met een verschrikkelijke bed met een matras van het merk 'plank' en een douche waarbij je niet kon ontdekken of 'ie nu aanstond of dat 'ie gewoon druppelde.
's-avonds Vientiane verkend, in een boekhandel 2 Nederlandse boeken gekocht en in een restaurantje met een katje gespeeld (zie foto's).
Vientiane is de hoofdstad van Laos en staat bekend als de meest relaxte hoofdstad ter wereld. Het is eigenlijk een beetje een dorp. Laos is een voormalig Franse Kolonie (1893 - 1949). Het leven gaat langzaam in Laos. Een Frans gezegde luidt: De Vietnamezen planten reist, de Cambodianen kijken hoe het groeit en de Laotianen luisteren naar hoe het groeit. Laotianen komen wat onderkoeld over. Dit heeft te maken met de Boedistische levenshouding waarbij beheersing van passie en emoties de waarde is. Laotianen doen het rustig aan, vinden dat je van hard werken ziek wordt en hebben medelijden met mensen die 'teveel denken'.
Laos heeft een lange geschiedenis van oorlogen, revolutie en geweld. Het is feitelijk het zwaarst gebombardeerde land ter wereld. Tijdens de oorlog (1964-1973) is het land 9 jaar lang bestookt door de Amerikanen (om de 8 minuten een B52 lading vol bommen 24 uur per dag x 9 jaar!!!!!). Hierover is weinig gepubliceerd en wordt daarom ook met recht 'the secret war' genoemd.
Een groot probleem in Laos is dan ook het feit dat het land bezaaid ligt met zgn. UXO (Unexploded Ordnance). Op de gebaande paden blijven dus!
Laos heeft een communistisch verleden. In 1975 werd Laos uitgeroepen tot een (democratische) volksrepubliek. Het land wordt geleid door een 'door het communisme geinspireerde' regering. Pas sinds 2000 bijvoorbeeld worden er toeristen toegelaten en bestaan er particuliere ondernemingen. Het is goed te merken dat Laos zich in het spanningsveld bevindt tussen enerzijds het communistisch gedachtengoed (de staat heeft nog grote invloed op het leven van mensen, horeca regulatie, weten en regels, de vele T-shirts met Che Guevara al dan niet in combinatie met de hamer en de sikkel of zelfs de duitse vlag (?) en anderzijds het kapitalisme (toeristenindustrie is zich aan het ontwikkelen, enorm veel guesthouses, etc.)
Ze zijn hier trouwens ook met man en macht aan de wegen bezig en dat is maar goed ook. Om de 200 meter tref je een gat in de stoep aan. In sommige van deze gaten kun je gemakkelijk met fiets en al verdwijnen.
11-01-2007
Vandaag hadden we 3 duidelijke doelen:
1. Een fatsoenlijk guesthouse zoeken
2. Een ticket en visum regelen voor Vietnam
3. Een busticket regelen naar Vang Vieng
Bepakt en bezakt gingen we op zoek naar een wat luxer guesthouse. Na wat kamers te hebben bekeken hebben we ingecheckt bij Soukchaleun Guesthouse. Volgens goed Laotiaans gebruik dien je bij het betreden van een huis je schoenen uit de doen, zo ook hier. Het is een super schoon guesthouse met een ruime kamer, eigen badkamer met heet water. We betalen hier 400 bath (8 euro).
Doel 1: behaald!
Overigens, de munteenheid in Laos is KIP, maar je kunt hier ook betalen (liever zelfs) met dollars en bath. 10.000 KIP is ongeveer 1 USD is ongeveer 40 bath is ongeveer 0,80 euro.
Bedragen boven de 3 euro kun je het beste in Dollar of Bath betalen. Afhankelijk van de kas krijg je je wisselgeld in KIP of Bath of een combinatie daarvan retour. We zijn inmiddels opgehouden met het controleren van het wisselgeld. Het gaat immers steeds om kleine bedragen, je komt er gewoon niet uit en veel nadenken is inderdaad niet goed voor je gezondheid ;)
Bij een reisbureautje (aanbevolen door de Lonely Planet) een Ticket naar Vietnam (Hanoi) gereserveerd voor 21 januari. Ook maken zij onze Visa in orde. Over 3 dagen kunnen we onze paspoorten weer ophalen ;) Aangezien we van plan zijn om naar Vang Vieng en Luang Prabang te reizen zitten we tot 20 januari zonder paspoort.....ach...
Ook had deze alleraardigste mevrouw een ticket voor de VIP bus naar Vang Vieng (6 USD). De bus zal ons 13 januari om 10 uur halen bij ons Guesthouse. Ditmaal voor een VIP bus gekozen ipv het gebruikelijke vervoer. De verhalen over route 13, het bergachtige gebied gecombineerd met de 'driving-skills' van de chauffeurs maakt dat we opteren voor 'iets' meer luxe en comfort.
Doel 2 en 3: behaald!
Voor 30.000 KIP 2 fietsen gehuurd. Als borg moest ik mijn rijbewijs achterlaten....geen paspoort meer, geen rijbewijs...ach....
We hebben Vientiane door gefietst. Patuxai bezocht (Laotiaanse versie van de Arc de Triomph, zie foto). Tegen de tijd dat de zon onderging hebben we op een terras gezeten aan de Mekong rivier om een beetje 'te bieren' terwijl we de zon in de Mekong zagen zakken.
Het Franse kolonisatie verleden is volop te merken. Je kunt hier croissantjes bestellen, Franse wijn drinken en Frans spreken. 's-Avonds (na het bieren) hebben we in een Frans restaurant gegeten(!) Na 17 dagen Pad Thai, gebakken rijst en noodles was het best lekker om weer eens een heerlijke Entrecote met pepersaus en franse frietjes begeleid met een 'vin-rouge' (Stefan) en een Pizza quatre fromages (Renate) te eten. Na het uitgebreide diner (wel Franse prijzen ;)) zijn we naar een ROCK-PUB gegaan waar we een fantastische rockband hebben zien spelen!
Renate heeft two CLASSES of Baileys gedronken en Stefan heeft two BUTTLES of Beerlao gedronken terwijl de zanger zong:
'The MILE on your FUZZ tells me now that you LOB me.......'
De alcohol maar vooral het matras van het merk 'SPONS' zorgde voor een heerlijke nachtrust.
12-01-2007
Vandaag onze fietsen gepakt op weg naar ons ontbijt zo'n 300 meter verderop. Wederom een ABF (American Breakfast) voor Stefan en voor de verandering ditmaal een Baguetje met Jam voor Renate. (Renate biert en ABF't vrolijk mee ;))
Vervolgens koers gezet naar de markt. Daar hebben we allebei een shirt gekocht en Renate een jurkje. Het onderhandelen blijft lastig. De ene keer lijkt het een schande als je er een paar centen afpingelt, de andere keer halveer je de prijs en krijg je het meteen met een zakje erom heen in je handen gedruk.....Desalniettemin het gevoel teveel betaald te hebben overheerst steeds.
Het zinnetje: 'Mai Chai, Peng!...falang qui noc)....Vrijvertaald: Nee, veel te duur..ik ben maar een arme sloeber uit het westen.... doet het vaak erg goed en tovert iedere keer weer een lach op het gezicht. Een arme sloeber uit het westen is hier een contradictie interminus.
Vanavond gaan we onze eerste Malaria tablet slikken. Laos is Malariagebied met uitzondering van het bebouwde gebied van Vientiane en Luang Prabang. Omdat we morgen richting Vang Vieng reizen starten we vandaag onze kuur. We zijn van plan om een dag of 3 in Vang Vieng te verblijven (Backpackers paradise... met: tubing all day = op een tractorband de rivier af dobberen terwijl je Beerlao drinkt, Happy Meals eten = pizza of ander gerecht met marihuana of andere verdovende middelen erin verwerkt). Wij gaan natuurlijk vooral voor de prachtige natuur aldaar ! ;)
O ja, check nog even de foto's van ons brommeravontuur bij het vorige bericht! Van mij mag Naatje die Helm de hele dag ophouden......schatje ;)
10-01-2007
Clemy
Bedankt voor je talrijke lieve berichtjes op de site. Ik kijk er naar uit om je roomy te zijn! maar eerst nog even genieten van het grote vrij zijn ;) Vientiane is volgens ons JOUW stad. Het biedt al het goeds dat het leven te bieden heeft maar aan de andere kant is het hier zooooooo relaxed en rustig..... Chill Clemy, nix is zoooooo belangrijk.
11-01-2007
Carla
2007 wordt jouw jaar Carla. Zeker weten. Je geluksgetal zit erin. Deze kant van de wereldbol is super spiritueel. Wat ze hier willen & kunnen is leven in Lao-ness
12-01-2007
Meta
Ik had je verteld over dat Tubing....nou, morgen is het wellicht zo ver dat ik in mijn tractorband de rivier af dobber (!) Ik zal een beerlao op je drinken ;)
We gaan wierrook voor je branden.
Dit was het voor dit moment.
Ik hoor een Beerlao biertje roepen.....
Liefs,
Stefan en Renate
12 Januari 2007 - 10:35
Maddy:
Hoi Renate & Stefan,
Oh zo leuk om iedere keer de jullie berichten te lezen. Ik word er jaloers van....
Heel veel geluk tijdens jullie verdere reis!
Liefs,
Maddy (Efteling) -
12 Januari 2007 - 11:07
Sarah En Mayo:
Wat een avonturen, wat een verhalen. GENIET, GENIET en vergeet niet te GENIETEN! Alles okay hier, we volgen jullie op de voet! Greetz,
Sarah en Marjolijn. -
12 Januari 2007 - 12:17
Merle:
Hey Renate en Stefan,
Erg leuk om jullie reis te volgen. Het gaat wel veel over eten, drinken, relaxen en bussen enz. haha
Blijf er lekker van genieten en nog heel veel plezier!! -
12 Januari 2007 - 13:06
Den Herman:
zeg, zijn jullie me nu al vergeten!? Ben jaloers! ;) -
12 Januari 2007 - 13:32
Clemy :
schatten!!
kippenvel en tranen in mijn ogen.
snel meer want ga nu weekend chillen met vriendinnen,
kus! -
12 Januari 2007 - 13:50
Dies En Johan:
Hier dan ook berichtje van ons.. Wat een avontuur zeg, voor ons zit dat er niet meer in (heb er ook de conditie niet voor haha) voor ons begint dalijk een ander avontuur. Geniet er maar van, en maak voor ons maar veel foto's, dan lijkt het net of we er een beetje bij zijn.
Veel liefs
Dies, Johan & . . . . . . -
12 Januari 2007 - 16:29
Linda:
Heej!
We volgen je nog steeds! Met de poesjes gaat ook alles goed! Ook hele leuke foto's!!
we spreken je snel weer en ik zal je snel foto's toesturen van de poesjes!!
Liefs Linda en fam. en een pootje van D'n Herreman en Joey!! -
12 Januari 2007 - 17:10
Gerrit:
Heel erg leuk om weer eens zo'n super uitgebreid verslag te lezen. Ik heb vooral moeten lachen om de entree die je moet betalen om een land binnen te komen... Ik ga er maar vanuit dat jullie er zeker van zijn dat jullie niet gewoon stiekem ergens in de Efteling rond huppelen... :-) -
12 Januari 2007 - 17:13
Gerrit:
Ohja... en Hein doet jullie de groeten! Gisteren nog even een bakkie wezen doen en de definitieve versie van de demo opgehaald. Nu nog even spammen: check vanaf zondag www.rockbandkalamazoo.nl! ;-)
12 Januari 2007 - 17:33
Linda En John:
Ha schatjes,
Heerlijk om die verhalen van jullie te lezen, vooral nu Stefan gewoon zegt ACH wat maakt het uit een paar dagen geen paspoort of rijbewijs ACH..
Het is ook uit de verhalen te halen dat jullie echt genieten en nog lang niet klaar zijn. Beter kan niet. Als we zo lezen genieten we lekker met jullie mee :-)
JA JA het is gelukt we hebben internet !
Ons mail adres: johnlinda@home.nl.
Veel liefs en knuffels
Linda en John
12 Januari 2007 - 17:36
OJA:
Renate de helm staat je inderdaad geweldig maar bij jou Stefan misstaat ie ook nie hoor !
DOEI
L&J -
12 Januari 2007 - 18:58
Ron En Marij:
gelukkig goed aangekomen in loas, als je maar betaald he! mooie foto´s en video´s, ga vooral zo door, dan is het net of we er echt bij zijn. renate wel je handen alletwee aan het stuur houden he razende roeland filmen terwijl je aan het biken bent! volgens mij voldoet die helm niet echt aan alle veiligheidseisen....
kusjes van ons -
12 Januari 2007 - 20:39
Wim En Corina:
jullie hebben al heel wat beleefd, we kijken uit naar jullie komende avonturen. veel liefd en kusjes. wim e3n corina -
13 Januari 2007 - 12:13
Suus:
Hai hai,
Nou jullie hebben het zo te zien errug naar jullie zin daaro.. !!! ;)
Wij doen dit weekend lekker niks, ook weleens fijn! Volgend weekend hebben we een bullen-wandeling, heerlijk omsingeld door allemaal wappie woppies :D Foto's plaats ik wel op de site !
Veel liefs van ons, en we denken aan jullie!
Kuzzzz -
13 Januari 2007 - 15:01
Roxs En Desiree:
hayhay...
Voor de verandering weer een berichtje van mij!!!
Ik heb me eind punt van me stage... een 9!!! hihi...
Desiree heeft vandaag dr eerste voetbal wedstrijd gehad, dus oma en ik zijn ook weeste kijken... jammer gennoeg heeft ze verloren! 0-2...
oma en ik hebben trouwens jullie kaartje ontvangen...
nou ga ik zometeen al jullie verhalen van deze keer weer uitprinten zodat oma weer door kan gaan met lezen...
Liefs, Roxanne en desiree...
13 Januari 2007 - 21:38
Lisette:
Hoi Renaat en Stefan,
Allereerst de beste wensen voor 2007. Sorry dat ik wat laat ben maar ik ben ook net terug van vakantie. Ik heb nu al heimwee.
Wat een prachtige foto's en wat een leuke verhalen. Jullie kunnen prachtig schrijven. Mijn complimentjes. Geniet nog lekker met zijn tweetjes ik blijf jullie via de site volgen. -
15 Januari 2007 - 09:52
Clemy:
haha lachen! dat verhaal van remmen dmv stuur heen en weer bewegen!!
in nepal reed de busschauffeur met een helm op, ook veelzeggend!
heerlijk deze humor, send me more!!
aaahhhh ik wil ook naar Laos, ik wil de rijst horen groeien.........
zeker nu ik afbouw met de seroxat.....
heerlijk ook jullie videootjes, dan zijn jullie echt even heel dichtbij, lijkt me vooral heerlijk voor jullie ouders en naasten.
maar ook voor mij bij een maandagochtendontbijt terwijl ik al lang aan het (thuis) werk moet zijn
ga ik nu doen,
ik kus jullie en ik heb het branden v d wierook gevoeld! dank!
liefs Clemy
15 Januari 2007 - 17:55
Sabine:
Hoi Stefan en Renate,
Fijn dat jullie het zo naar jullie zin hebben maar er staat eind maart al van alles op de agenda voor het Parkfeest/de voorverkoop. Ik hoop dat jullie daar ook al zoveel in in hebben.
Groetjes en ik zal snel nog een keer kijken en schrijven. xxxjes Sabine